Trei drone încărcate cu explozibil au lovit nordul IrakuluiSURSĂ: Realitatea.net

AUTOR: Dan IstratieAtacul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Două drone au lovit o casă, dar a treia nu a explodat, a indicat unitatea antiteroristă a Kurdistanului.

Anunţul intervine în aceeaşi zi în care Hashd al-Shaabi, o coaliţie militară pro-Iran care se opune prezenţei americane în Irak, a organizat o paradă în apropiere de Bagdad, la care au asistat înalţi responsabili irakieni.

Consulatul american a condamnat pe Twitter acest nou atac, ce ‘reprezintă o încălcare clară a suveranităţii irakiene’.

De la începutul anului, în jur de 43 de atacuri, de care SUA acuză sistematic facţiunile pro-Iran, au vizat interesele americane în Irak.

La începutul lunii iunie, trei drone au lovit aeroportul din Bagdad, unde sunt desfăşuraţi şi militari americani, după ce cinci rachete fuseseră trase împotriva unei baze aeriene unde operează companii americane.

După această demonstraţie de forţă, autorităţile irakiene au anunţat eliberarea lui Qassem Mouslah, unul din comandanţii cei mai influenţi ai Hashd al-Shaabi, suspectat că a ordonat recenta asasinare a unui contestatar al puterii.

Considerată de analişti ca principala forţă politică în Irak, Hashd a ţinut sâmbătă o paradă militară în provincia Diyala, învecinată cu Bagdad la est, pentru a-şi sărbători a şaptea aniversare.

Cu acest prilej, Hashd şi-a etalat armele, mai ales lansatoare de rachete, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat. La paradă au asistat şi responsabili irakieni de rang înalt, printre care prim-ministrul Mustafa al-Kazimi.Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *