România are datorii până în spațiu. Suma pe care țara noastră o datorează Agenției Spațiale EuropeaneMai în gluma, mai în serios, am putea spune că țara noastră are datorii până în spatiu.

Avem restanțe de peste 120 de milioane de euro la Agenția Spațială Europeană, față de care România s-a angajat să plătească, anual, o contribuție serioasă pentru a putea participa la proiecte.

Aproape jumătate din datorie va fi plătită în septembrie, anunță Guvernul. Cercetătorii români lucrează la programele spațiale europene, inclusiv la misiunea de explorare a celei mai mari planete din sistemul solar: Jupiter.

România participă la programele Agenției Spațiale Europene cu 1.200 de specialiști din institute, companii și universități. Ei sunt implicați în misiuni spațiale științifice, în construirea de rachete, dar se ocupă, alături de ceilalți colegi europeni, și de rețeaua de monitorizare a datelor transmise de sateliți.

Marius-Ioan Piso, președinte Agenția Spațială Română: ”România este în consorțiul Ariane, care este lansatorul principal al UE și care dă independență Europei la accesul la spațiu. Cercetătorii români lucrează la racheta Vega C, utilizabilă pentru sateliții de poziționare, care ne gestionează viața de zi cu zi. Cu toții avem Waze și lucrăm la o navetă spațială automată – space rider – care va fi lansată la sfârșitul acestui deceniu”.

România participă la misiunea de explorare numită Juice. Vorbim despre o navă spațială care a trecut deja de primele teste în Olanda. Nava va fi lansata în 2022 și va avea misiunea de a examina timp de patru ani sateliții lui Jupiter. Planul este ca în 2029 să ajungă în sistemul celei mai mari planete din sistemul solar. Juice vă avea la bord cele mai avansate echipamente științifice care au călătorit vreodată în sistemul solar. În pregătirea misiunii sunt prevăzute și teste făcute la noi în țară, contra radiațiilor din spațiu.

Olivier Witasse, cercetător Juice: „Juice este o misiune foarte palpitantă. Vom explora Jupiter în detaliu. Vrem să știm în mod deosebit dacă planeta are condiții necesare pentru viață”.

Între timp, pentru prima data din 2008 încoace, Agenția Spațială Europeană testează peste 20.000 de europeni care vor să fie astronauți. Dintre ei, vor fi aleși câteva zeci. Printre ei, ar putea fi și un român.

Marius-Ioan Piso, președinte Agenția Spațială Română: ”Sigur vom avea cel puțin un candidat în lista finală rezerve. Probabil, nu vom avea un astronom care să zboare în următorii 4-5 ani cu ESA, dar vom avea un potențial astronaut cel puțin și asta vom cunoaște la jumătatea anului viitor”.

Până atunci, România își va mai plati din datoriile acumulate la Agenția Spațială Europeană în perioada 2017-2019, care se ridica la 124 de milioane de euro.

Luna viitoare, țara noastră ar urma să plătească jumătate din sumă, a anunțat ministrul Cercetării.Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *