Proteste în București ale mai multor organizații civice: ”Vrem vinovații pentru 10 august 2018”Mai multe organizații civice au organizat, marți seară, în București, o acțiune de protest prin care au solicitat pedepsirea vinovaților pentru violențele care s-au produs în 10 august 2018.

UPDATE ora 23.00. Protestul s-a încheiat. La manifestație au participat aproximativ 150 de oameni.

UPDATE ora 19.50. Câteva zeci de oameni participă marți seară la un protest în Piața Victoriei: „Vrem vinovații pentru 10 august”.

”Desecretizati documentele operative din 10 august” și ”Vrem vinovații pentru #jandarmiada din 10 august” scrie pe pancartele protestatarilor.

Potrivit evenimentului anunțat pe Facebook, este vorba despre 11 organizații și asociații: Corupția ucide, Declic, Aradul Civic, Geeks for Democracy, Rezistența Civică Galați, Voluntari în Europa, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Insistăm și Rezistența.

„Au trecut trei ani de când manifestaţia paşnică din 10 august 2018 – Piaţa Victoriei a fost spulberată cu violenţă de către autorităţile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetăţenilor care îşi manifestau în stradă nemulţumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiţiei. Diasporenii veniţi să protesteze în ţară au fost trataţi de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii şi manipulările de la televizor„, spun organizatorii evenimentului.

În opinia lor, vinovați pentru acele violențe sunt foștii șefi ai Jandarmeriei, precum și fostul ministru de Interne Carmen Dan.

Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă. Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.

Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor. Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani” – mai afirmă organizatorii acțiunii de protest.

Protestul începe la ora 19.00, în Piaţa Victoriei din Capitală.

 Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *