Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după căderea Guvernului Cîțu: ”Trebuie să găsim o soluție”Preşedintele Klaus Iohannis a avut marți, de la ora 18,00, o primă reacție publică după căderea Guvernului Cîțu, în urma moțiunii de cenzură care a fost adoptată în Parlament cu ajutorul PSD, USR și AUR.

”Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate, în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală. De lucru ar fi suficient pentru politicieni, să rezolve problema pandemiei, a prețurilor la electricitate, dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri.. să mai adauge o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României a fost votată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes. Guvernul a picat în Parlament. În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze. Este o situație complicată, care a fost generată, această moțiune și trecerea ei prin Parlament, de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe. USR a fost parte din coaliția de guvernare, a plecat din Guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele, restul sunt discurs politic. Acum însă suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. Trebuie să găsim o soluție. România trebuie să fie guvernată. Voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

România se află în prezent într-o nouă criză politică, după ce USR a ieșit de la guvernare, ca urmare a unor decizii luate de premierul Florin Cîțu.

Un rol important în viitoarele negocieri între partidele parlamentare  îl va avea și președintele Klaus Iohannis.

După adoptarea moțiunii de cenzură, șeful statului trebuie să convoace consultări la Cotroceni, pentru a desemna un nou prim-ministru.

 

 Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *