Medicul Virgil Musta explică în ce măsură afectează vaccinurile anti-Covid persoanele cu boli cronice. Sfaturi pentru românii care s-au imunizatSURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina ChirtocMusta subliniază, într-o postare pe Facebook, că, deși numărul cazurilor de Covid-19 din țara noastră se menține încă la un nivel controlabil, tendința de creștere este evidentă. Evoluția pandemiei depinde de fiecare dintre noi, transmite medicul. 

„În august, septembrie şi în lunile de toamnă-iarnă care urmează, este necesar să nu fim ignoranţi, să nu credem că s-a terminat pandemia şi că nu mai trebuie să facem nimic, ci din contră, să nu uităm prin ce s-a trecut şi să punem în practică tot ce am învăţat până acum, pentru a ne proteja în continuare, pe cei dragi nouă şi pe toţi cei din jurul nostru”, a scris Musta. 

Medicul infecţionist a precizat că numărul îmbolnăvirilor cauzate de o boală infecto-contagioasă şi rata ridicată de decese înregistrate în pandemie sunt cele mai mari din ultimul secol și că, la nivel personal, în toată această perioadă, din cauza bilanțului sumbru, a avut sentimentul unui nou război mondial. 

”Războiul nu se câştigă în spitale, prin tratarea bolii, ci în comunitate, prin prevenţie. Dacă ajung în spitale un număr prea mare de persoane infectate, care necesită internare, sistemul sanitar va ceda, indiferent cât de avansat este. Abordarea greşită nu iartă. Unele ţări nu au înţeles de la început potenţialul foarte periculos al pandemiei şi au încercat la început să obţină o imunizare colectivă, prin boală, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără să pună prea mult accent pe măsuri restrictive de protecţie (exemplu Marea Britanie). Au constatat că au început să înregistreze un număr foarte mare de decese în rândul bătrânilor şi al persoanelor cu factori de risc, astfel că au schimbat repede abordarea, dar costul în vieţi umane a fost mare”, a explicat Musta. 

Relaxarea prematură poate reporni pandemia, iar vaccinarea este principala armă care o poate opri, insistă medicul, care precizează că majoritatea cazurilor grave din spitale sunt la persoane nevaccinate. 
”Există, din păcate, în România, şi mentalitatea că, dacă am o patologie cronică şi mă vaccinez, risc să fac efecte adverse severe care pot duce la probleme şi poate la deces. În afară de anumite cazuri punctuale, pentru care nu există indicaţie de vaccinare şi care sunt foarte puţine, atitudinea menţionată anterior este complet eronată. Aceste persoane omit faptul că patologiile despre care ei se gândesc că ar putea genera complicaţii de la vaccin sunt tocmai cele care le pot produce probleme majore dacă vor contacta virusul şi chiar decesul. Ei sunt cei care au nevoie de fapt cel mai mult de vaccin, e arma lor salvatoare (pe care nu o aveau anul trecut), dar pe care aleg, cu bună ştiinţă, să nu o folosească. Procentul de reacţii adverse severe după vaccinare este de 0,4%, iar procentul de forme severe de boală la persoanele nevaccinate care fac infecţia este de 10%”, mai arată specialistul.

La finalul celor prezentate, șeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara face apel la români să analizeze datele și să ia decizia ”în mod responsabil şi solidar”. 


Citește și:Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *