Manifestații ample în cele 50 de state ale SUA, pentru menținerea dreptului la avortZeci de mii de americani au manifestat, în toate cele 50 de state federale ale Americii, pentru a susține dreptul la avort.

A fost, în același timp, și un protest la scară națională împotriva adoptării unei noi legi în Texas care limitează sever întreruperile de sarcină în acest stat american.

Iar cei care susțin avortul fără restricții se tem că drepturile lor constituționale ar putea fi abrogate.

„Drepturile femeilor sunt drepturi fundamentale ale omului!” spun protestatarii.

Acesta a fost principalul mesaj transmis de la peste 600 de manifestații în toată țara, pentru susținerea dreptului la avort.

Sylvia Garcia, parlamentar în Texas: „Guvernul nu are dreptul să controleze libertatea femeilor de a lua propriile decizii privind corpul și sănătatea lor!”

La Washington DC, demonstranții au pornit în marș până în fața sediului Curții Supreme. Cea mai înaltă instanță a Americii se pregătește să tranșeze un caz care ar putea răsturna o sentință istorică, așanumitul caz „Roe vs. Wade”, decizia din 1973 care a legalizat avortul în Statele Unite.

În statul New York, guvernatorul statului a luat cuvântul la două mitinguri în favoarea dreptului la avort.

Guvernator Kathy Hochul, New York: „M-am săturat să mă lupt pentru dreptul fundamental la avort. Este o lege stabilită a acestei națiuni și nu ne veți lua asta!”

Una dintre manifestații s-a desfășurat la Austin, în Texas, unde legislativul statului federal a adoptat, luna trecută, o lege care interzice întreruperile de sarcină după detectarea a ceea ce militanții anti avort numesc „bătăile de inimă ale fetus-ului”.

Carisa Lopez, locuitoare în Texas: „Cele mai multe dintre femei nici măcar nu știu că sunt însărcinate când se află în a șasea săptămână de sarcină”.

Legea chiar a fost intitulată „a bătăilor inimii” și nu permite excepții nici în caz de viol sau incest. Legea îi conferă oricui dreptul de a da în judecată un medic care provoacă un avort pe cale chirurgicală după a șasea săptămână de sarcină.

Jehmu Greene, militant pentru drepturile omului: „Ceea ce guvernatorul Greg Abbott și republicanii din Texas încearcă să facă sfidează Constituția. Dar astăzi vor auzi vocile noastre!”Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *