Kurt Westergaard, autorul unei caricaturi a profetului Mahomed, a muritArtistul danez Kurt Westergaard, cunoscut pentru o caricatură a profetului Mahomed care a provocat revolte violente în mai multe ţări musulmane, a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Kurt Westergaard a murit în somn, după o suferinţă îndelungată, a declat, pentru ziarul Berlingske, familia sa.

Ilustratorul se află la originea celui mai faimos dintre cele 12 desene publicate la 30 septembrie 2005 de cotidianul conservator danez Jyllands-Posten sub titlul ”Chipul lui Mahomed”.

Caricaturile au trecut neobservate la început, dar după 15 zile a avut loc o manifestaţie la Copenhaga. Apoi, ambasadorii ţărilor musulmane din Danemarca au protestat și ei.

În februarie 2006, nemulţumirea a degenerat în proteste anti-daneze în lumea musulmană. Incidentele au fost percepute în Danemarca drept cea mai gravă criză de politică externă a ţării după cel de-al Doilea Război Mondial.

Violenţele legate de caricaturi au culminat în 2015 cu atentatul soldat cu 12 morţi asupra birourilor săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo din Paris, care retipărise caricaturile în 2012.

În ultimii ani ai vieţii sale, Kurt Westergaard, la fel ca şi alte persoane asociate cu caricaturile, a trebuit să locuiască sub protecţia poliţiei şi la o adresă secretă.

La începutul anului 2010, poliţia daneză a arestat somalez în vârstă de 28 de ani, care a fost găsit înarmat cu un cuţit în casa lui Kurt Westergaard. Individul intenţiona să-l omoare pe ilustrator.Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *