Incendiile din Grecia se văd din spațiu. Imaginile suprinse din sateliți. VIDEOVice-ministrul grec al Protecţiei Civile, Nikos Hardalias, a anunţat duminică „o altă noapte dificilă” pe insula Evia, cuprinsă de incendii de şapte zile.

În absenţa mijloacelor aeriene pe timpul nopţii, pompierii au luptat până în zori la Monokarya, pentru a împiedica focul să ajungă în oraşul Istiaia, ameninţat de flăcări, potrivit agenţiei de presă ANA.

Norii de fum se văd din spațiu. Imaginile surprinse de sateliți arată proporțiile catastrofei din Grecia (VIDEO).

Cerul a devenit portocaliu din cauza fumului care a blocat razele soarelui deasupra insulei Evia, a doua ca mărime din Grecia, în timp ce un incendiu de o zi a devorat păduri curate și a invadat sate, declanșând mai multe alerte de evacuare.

Printre cei 500 de pompieri aflaţi pe insulă, sunt şi 200 sosiţi din România şi Ucraina, ajutaţi de 17 avioane şi elicoptere bombardiere cu apă, potrivit serviciilor greceşti de luptă contra incendiilor.

Dar mijloacele aeriene au „dificultăţi serioase” din cauza turbulenţelor, a fumului gros şi a vizibilităţii limitate, a precizat Hardalias.

Giorgos Kelatzidis, vice-guvernator al insulei Evia, a denunţat, ca mulţi alţii, forţe „insuficiente” în contextul în care situaţia este „critică” pe insulă, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, cel puţin 35.000 de hectare şi sute de case au ars.

Dacă majoritatea focarelor au fost stabilizate sau în remisie luni în Grecia, dezastrul din Evia, a doua cea mai mare insulă a ţării, rămâne îngrijorător, oferind o panoramă apocaliptică.

Unul câte unul, zecile de sate au fost evacuate. Satele Kamatriades şi Galatsades trebuie să fie luni prioritatea pompierilor. Pentru că „dacă focul trece pe aici”, va ajunge într/o pădure deasă şi va fi dificil de stins, potrivit pompierilor citaţi de ANA.

Grecia se confruntă de aproape două săptămâni cu un val de incendii violente, favorizate de secetă şi de temperaturile caniculare, care au făcut doi morţi şi zeci de răniţi.

La intrarea în Atena, incendiile care au distrus zeci de locuinţe şi fabrici erau în remisie duminică, dar „pericolul de reaprindere este ridicat”, a prevenit Hardalias.

Un incendiu în Creta a fost stins, în timp ce situaţia în Peloponez a fost stabilizată, conform autorităţilor.

Mai mult de 56.000 de hectare au fost distruse în zece zile în Grecia,, potrivit Sistemului european de informaţii privind incendiile de pădure (EFFIS). În jur de 1.700 de hectare au fost arse în medie în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020.Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *