Imagini de coșmar în Grecia, transformată într-un imens cuptor. Corespondență Știrile PRO TV din Atena


Căldura şi vântul haotic transformă Grecia într-un imens cuptor. Este dezastru la Atena. Oamenii fug deznădăjduiţi doar cu hainele de pe ei. În panica generală, misiunea pompierilor este ca o călătorie în infern.

Deşi abia stinse, flăcările izbucnesc iar şi iar cu şi mai mare violență. „Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case”, cer insistent autorităţile.

Aerul este irespirabil în capitala Greciei din cauza fumului degajat. În oraş plouă cu cenuşa. Colegii noştri Paul Angelescu şi Michai Bucşa au petrecut noaptea alături de pompieri şi de voluntari şi au fost martori la momente dramatice.

„Suntem în nordul Stenei la 15 km de centru. În stânga e infernul, în dreapta, la 100 metri sunt case, dacă vor mai fi acolo mâine sau nu, totul depinde de vânt. în ce direcţie o să bată”, relatează corespondentul Știrile PRO Tv Paul Angelescu.

Vântul intens şi fierbinte stârneşte perdele de flăcări din senin.

Nu doar vântul le e potrivnic pompierilor, ci şi absenţa surselor de apă.

Getty

După ce au evacuat zonele cele mai expuse, autorităţile au blocat accesul într-acolo. Totuşi, nu toţi localnicii au plecat.

„Aici, în cartieurl Thrakomacedonia, atmosfera e foarte apăsătoare. Totul e părăsit, în beznă, dar unii oameni stau în întuneric şi așteaptă să vadă încotro bate vântul”, corespondentul Știrile PRO Tv Paul Angelescu.

„Trăiesc aici de 40 de ani şi sunt focuri la fiecare câţiva ani. Dar nu te poţi obişnui cu aşa ceva. Mereu e la fel de trist. Soţia şi copiii mei au fugit la adăpost, eu am rămas să protejez zona dacă pot cumva”, povestește un localnic.

În mijlocul autostrăzii, nu departe de frontul incendiilor, Crucea Roșie şi voluntarii au organizat o colectă pentru pompieri şi sinistraţi.

Tot aici s-au mobilizat şi câţiva veterinari care strâng pisicile şi câinii rămaşi fără stăpâni.

Pericolul nu a trecut nici pe insula Evia. Incendiile s-au întins până la țărmul mării şi peste 1.150 de localnici au fost evacuaţi vineri seară contra-cronometru cu feriboturile.

Pompierii greci sunt epuizaţi după 2 săptămâni de luptă inegală cu flăcările haotice. Pentru ei, vestea bună e ca în ultimele ore le-au sosit întăriri, nu doar din România, ci şi din Franţa, Cirpu, Israel şi Suedia.

Reporter Antena Grecia, Christos Mazanitis: „În acest moment vedeţi cum soseşte convoiul pompierilor din România. Număr mai mult de 20 de vehicule cu 110 pompieri, veniţi să ne ajute. Ne fac cu mâna şi claxonează în semn de salut.”

Getty

Grecii îşi arată în multe feluri recunoştinţa faţă de mâna de ajutor întinsă de România.

Odette Bakos, românca turistă în Grecia: „Mergând spre casă, pe o autostradă din Atena, la porţi nu am fost taxaţi, având numere de România. Ne-au spus că acesta este un semn de recunoştinţă de-al lor.”

Dezastrul din Grecia a făcut deja 2 victime: un voluntar în vârstă de 38 de ani a fost zdrobit de un stâlp de electricitate, iar președintele Camerei de Comerț și Industrii din capitala elenă a pierit în fabrica sa din Krioneri, unde focul a făcut ravagii vineri.Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *