Cu câte voturi poate trece moțiunea de cenzură. Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premieruluiGuvernul PNL-UDMR, condus de premierul Florin Cîțu, se confruntă, marți, 5 octombrie, cu cea mai greu atac din partea opoziției parlamentare, care s-a format după ieșirea USR de la guvernare.

Atât parlamentarii USR, cât și cei de la AUR și PSD, au declarat public faptul că vor vota pentru demiterea Guvernului Cîțu la prima moțiune de cenzură care va ajunge în Parlament.

”Concurs” de moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

 

Social democrații au câștigat prima etapă a cursei moțiunilor de cenzură care vor să răstoarne Guvernul Cîțu. Deși Curtea Constituțională a decis că moțiunea inițiată de USR și AUR trebuie votată, Parlamentul a stabilit că prima la vot va fi cea depusă de PSD.

Potrivit calculelor făcute de inițiatori, Guvernul ar fi în pericol, însă premierul spune că sunt doar scenarii.

Florin Cîțu, premierul României: În Parlament este un festival și o competiție a celor care vor să destabilizeze țara și să arunce țara în haos, pe de-o parte PSD, pe de altă parte USR și AUR”.

Reactia premierului a venit după ce Curtea Constituțională a decis că a existat un conflict între Parlament și Guvern, pentru că Executivul nu a fost informat la timp de depunerea moțiunii de cenzură.

Tot Curtea a decis, însă, că moțiunea a fost depusă regulamentar și, ca atare, ar trebui dezbătută și votată în perioada următoare. Așadar, moțiunea numărul 1, cea depusă de USR PLUS și AUR trebuie tranșată.

Premierul a reținut, însă, doar ce îl avantajează.

Florin Cîțu, premierul României: „CCR ne-a dat dreptate. Așteptăm motivarea”.

La scurt timp după decizia Curții, a apărut și moțiunea de cenzură numărul doi, depusă de PSD. Conducerea Parlamentului a decis că aceasta să fie votată în 5 octombrie.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Dacă se forțează să se meargă în continuare cu această moțiune a alianței USR-AUR, atunci câștigătorul este domnul prim-ministru Cîțu”.

Social democrații spun că vor alegeri anticipate. Pentru acest lucru este nevoie ca doi premieri desemnați din Klaus Iohannis să fie respinși de Parlament în termen de 60 de zile.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Se poate veni cu un guvern tehnocrat până la organizarea alegerilor anticipate”.

Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului Florin Cîțu

 

PNL, alături de parlamentarii UDMR, adună doar 163 de voturi, mult sub necesarul de 234, pentru ca guvernul să nu fie dărâmat.

În tabăra celor care au depus moțiuni de cenzură – USR, AUR și PSD – sunt 280 de aleși.

Ei ar putea decide plecarea lui Florin Cîțu de la Palatul Victoria.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS: „Susținem orice moțiune ajunge la vot”.

Această declarație a fost făcută în condițiile în care moțiunea PSD critică dur guvernarea PNL – USR-PLUS – UDMR. Foștii parteneri sunt numiți în repetate rânduri „Guvern incompetent”.

Florin Cîțu: „Noi ne pregătim să mergem în Parlament cu propuneri de miniștri și mergem mai departe. Nu înțeleg sensul acestei întrebări. Să vedem moțiunile la vot. Apoi vedem discuțiile”.

Liberalii au două echipe de negocieri pentru recăpătarea majorității în Parlament, dar și un plan de rezervă pentru situația în care guvernul ar cădea. Să vină cu un premier de sacrificiu, care să fie respins în parlament, urmând ca al doilea premier desemnat de Klaus Iohannis să fie tot Florin Cîțu.

Aceste lucruri s-au întâmplat în ziua în care România a înregistrat un număr record de infectari, iar țara traversează o criză sanitară fără precedent.

 Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *