„Coronavirus”, „secvențiere” și „comorbidități”, printre cuvintele care se vor regăsi în noua ediție a DOOM-uluiPandemia ne-a adus cuvinte noi pe care le vom regăsi în noua ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române „Coronavirus”, „secvențiere” și „comorbidități”, se vor regăsi în „DOOM”.

În același timp, vocabularul nostru se îmbogățește și cu termeni exotici sau impuși de tehnologie, cum ar fi „audiobook”, „ikebana” sau „burka”. Noua ediție a dicționarului se află la tipar și urmează să fie disponibilă, în cel mult o lună.

După mai bine de 15 ani, specialiștii de la Institutul de lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan” au terminat ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române.

Florentina Bălășoiu:Cei mai mulți termeni sunt impumutați din limba engleză. În noul dicționar vom regăsi cuvinte intrate deja în vocabularul urban precum like, fresh, deal, brother, gay, hacker, dealer, audiobook, jacuzzi sau training. De asemenea, în noua ediție apar și termeni media, precum breaking news, news alert sau fakenews.

Ioana Vintilă Rădulescu, una dintre autoarele ediției, cercetătoare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosettiˮ: Trend se folosește acum foarte mult pentru tendință, dar tendință a fost un împrumut și s-a adaptat la limba română. La hobby, asta este o inovație a acestei ediții, am recomandat adăugarea articolului și desinenței de plural fără cratimă pentru că și Y este o literă a limbii române care este recunoscută și 1980 și se pronunță așa cum se scrie, cu valoare lui în aceste cuvinte.

Printre cuvintele introduse în noua ediție sunt și cele mai folosite în contextul pandemiei, de pildă: coronavirus, secvențiere, booster, comorbitate sau noninvaziv.

Ioana Vintilă Rădulescu:Coronavirus, ce probleme pune. Lumea ne-a întrebat dacă se scrie corona-virus sau nu, deci trebuie scris într-un cuvânt, nu putem să scriem cu cratimă și problema este pluralul coronavirusuri și nu coronaviruși. Viruși se deosebesc, viruși la calculator.

Limba se îmbogățește și cu cuvinte exotice, unele împrumutate din Japonia, cum ar fi ikebana sau termenul arab burka, voalul islamic purtat de femeile musulmane.

Dicționarul care cuprinde peste 65.000 de cuvinte, va conține și multe neologisme. Sunt peste 3.600 de cuvinte noi și mai bine de 6.000 de modificări aduse celor existente.

 Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *