Compania Discovery amenință că va da în judecată guvernul polonez pentru un proiect de lege controversatCompania Discovery amenință că va da în judecată guvernul polonez pentru un proiect de lege controversat, care vizează mass-media.

Miza sunt activele din Polonia ale Discovery, care deține o televiziune privată, adeseori critică la adresa Guvernului conservator de la Varșovia. Noua lege, care a trecut de prima Cameră a Parlamentului și urmează să fie dezbătută în Senat, ar putea obliga grupul american să vândă cea mai mare parte a acțiunilor sale la televiziunea care stă ca un ghimpe în coastă puterii.

În toată ţara au loc proteste.

Localnic: „Suntem șocați și ne întrebăm dacă mai e vreo limită pe care să n-o depășească Partidul Lege și Justiție. Dacă ne mai iau și presa, încep să ne cenzureze cuvintele, e de rău, ajungem să ne temem să mai trăim în țara asta”.

O „notificare legală” pentru „violarea tratatului de investiţii bilaterale” între cele două ţări aliate, Statele Unite și Polonia, a fost trimisă preşedintelui Andrzej Duda, a anunţat grupul Discovery.

Al treilea mare investitor american în Polonia subliniază că problemele sale sunt un semnal de alarmă pentru alte companii care vor să facă afaceri în această țara est-europeană.

„Suntem ferm hotărâţi să ne protejăm investiţiile şi angajaţii noştri din Polonia, să apărăm interesul publicului pentru mass media independente şi libertatea de exprimare. Acest act legislativ va avea un efect devastator asupra investiţiilor americane şi europene în economia poloneză şi ne vom apăra în mod vehement drepturile”, a declarat preşedintele director general al grupului Discovery.

Disputa a fost aprinsă de un proiect de lege controversat, care a fost adoptat deja de camera inferioară a Parlamentului polonez, în ciuda eforturilor opoziției de a-l bloca.

Potrivit partidului Lege şi Justiţie, de guvernământ, această lege ar fi necesară pentru a împiedica „puterile străine ostile” să preia controlul asupra companiilor de radiodifuziune din Polonia.

Însă, dacă intră în vigoare, legea ar putea obliga – în special – grupul Discovery să vândă cea mai mare parte a acţiunilor sale la reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de guvernul conservator de la Varşovia. Asta pentru ca legea ar interzice companiilor non-europene să deţină mai mult de 49% dintr-o instituţie poloneză de presă.

Borys Budka, parlamentar: „Aceasta este o lege neconstituțională menită să îngrădească libertatea presei și este incompatibilă cu tratatele internaționale. Astăzi este vorba despre o televiziune. Însă știm cu toții că, de fapt, afectează securitatea Poloniei, pentru că niciun investitor important nu va mai vrea să investească în aceste condiții”.

Nu e de mirare că mulţi văd noua lege ca o încercare de a pune pumnul în gura singurei televiziuni importante care mai îndrăzneşte să critice puterea de la Varşovia.Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *