Calculele pentru locuințe, date peste cap. Dezvoltatorii imobiliari, la un pas de insolvențăSute de dezvoltatori imobiliari sunt în impas, amenințați de insolvență. Asta, în mare parte, pentru că materialele de construcții și utilitățile s-au scumpit, iar proiectele au fost dezvoltate pe datorie și nu prin finanțare proprie.

Piața imobiliară a fost în plină expansiune în 2020. Profitul net cumulat al dezvoltatorilor a depășit trei miliarde de lei, cu zece la sută mai mult decât în 2019.

Specialiștii spun că a fost un record pe care mulți dezvoltatori au mizat și anul acesta. Doar că, între timp, materialele și utilitățile s-au scumpit, iar mulți dezvoltatori nu reușesc să își susțină proiectele.

64,7 la sută dintre aceștia ar putea ajunge în insolvență, potrivit unui studiu asupra pieței imobiliare.

Cu o experiență de 10 ani în domeniu, acest dezvoltator din Cluj spune că situația este fără precedent.

Cosmin Căpâlnaș, dezvoltator imobiliar: Scumpirile lunare care apar pe piață bulversează total. Este foarte greu să faci un preț corect. Avem ca angajamente contracte făcute într-o anumită perioadă, timp în care am primit scumpiri foarte mari de prețuri la materiale.

În unele situații, costurile de producție au crescut și cu 150-200%.

Adrian Negrescu, consultant economic:Sunt mulți dezvoltatori care s-au adâncit și au luat credite pentru a dezvolta locuințe. Mulți dezvoltatori imobiliari au încheiat contracte cu beneficiarii la prețuri care nu mai reflectă realitatea economică. Una erau prețurile la materialele de construcții în primăvară și altele acum, de 3-4 ori mai mari.

Un om de afaceri cu proiecte pe litoral, în Capitală și pe Valea Prahovei spune că dezvoltatorii vor fi nevoiți să își reducă profiturile.

Emanuel Poștoacă, dezvoltator imobiliar:În momentul în care bugetam pentru fiecare proiect în parte ne luam în calcul inclusiv aceste creșteri de prețuri. Vor mai scade din marja lor de profit.

Dacă vreți să cumpărați o locuință, un consultant fiscal vă sfătuiește să așteptați o perioadă.

Robert Croitoru, consultant fiscal:Să așteptăm o perioadă, această iarnă, care va fi una grea pentru dezvoltatorii imobiliari și pentru constructori.

În ultimii 10 ani, numărul dezvoltatorilor imobiliari s-a dublat, de la aproximativ 3.300 la peste 6.500.Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *