Americanii, îngrijorați. China își extinde capacitatea de a stoca și lansa rachete nucleareChina își extinde capacitatea de a stoca și lansa rachete nucleare, spun oamenii de știință americani.

Potrivit BBC News, imaginile din satelit, realizate în provincia Xinjiang din vestul țării, sugerează că se construiește un câmp de siloz pentru rachete nucleare – se arată într-un raport al Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS).

Oficialii apărării SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile nucleare ale Chinei. Este al doilea câmp de siloz nou, în construcție, în vestul Chinei, în ultimele două luni.

Site-ul ar putea găzdui aproximativ 110 silozuri, care sunt facilități subterane utilizate pentru depozitarea și lansarea rachetelor. Luna trecută, ziarul Washington Post a raportat 120 de silozuri pe un sit într-o zonă deșertică din Yumen, în provincia Gansu.

FAS a declarat luni în raportul său că noul sit de la Hami, la aproximativ 380 km (240 mile) nord-vest de Yumen, se află într-un stadiu de dezvoltare incipient.

În 2020, Pentagonul a afirmat că China urmează să dubleze stocul de focoase nucleare. Vestea vine în timp ce SUA și Rusia se pregătesc pentru negocierile de control al armelor.

Discuțiile, între secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, și viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, sunt văzute ca un prim pas către relansarea negocierilor blocate privind reducerea armelor nucleare.

Însă China nu a participat până acum la aceste negocieri.

Comandamentul strategic al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la raport într-un mesaj pe Twitter: „Este a doua oară în două luni în care publicul a descoperit ceea ce spunem tot timpul despre amenințarea crescândă cu care se confruntă lumea și vălul secretului care o înconjoară”.

Locul din Xinjiang a fost detectat folosind imagini comerciale prin satelit, dar imaginile cu rezoluție mai mare au fost furnizate ulterior de Planet, o companie de imagistică prin satelit.

În 2020, China avea un stoc nuclear de peste 200 de focoase și își propunea să le dubleze, a spus Pentagonul.

SUA are aproximativ 3.800 de focoase, spun analiștii.

 Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *