Alegeri în Armenia. Secţiile de votare s-au închis. Primele rezultate, aşteptate după câteva oreArmenii au votat duminică în cadrul unor alegeri legislative anticipate şi riscante pentru premierul Nikol Pashinyan.

Popularitatea acestuia s-a prăbuşit după recenta înfrângere militară în faţa Azerbaidjanului, la finalul unei campanii electorale vehemente care lasă să se întrevadă o atmosferă tensionată după publicarea rezultatelor, informează AFP.

Secţiile de votare s-au închis la orele 16:00 GMT, iar primele rezultate sunt aşteptate după mai multe ore.

Fost jurnalist, Nikol Pashinian, 46 de ani, devenit şef al guvernului în 2018 în urma unei revoluţii paşnice împotriva vechilor elite corupte, este acuzat de incompetenţă de rivalul său, fostul preşedinte Robert Kocharyan, 66 de ani, care pozează în lider experimentat.

„Am votat pentru dezvoltarea statului nostru şi poporului nostru, pentru viitorul Armeniei”, a scris premierul pe reţelele sociale, după ce a strâns mâna unor simpatizanţi la Erevan.

La rândul său, Kocharyan a fost primit cu aplauze la sosirea la o secţie de votare în capitala Armeniei. „Am votat în numele unei păci demne şi pentru creştere economică”, a declarat el.

Dacă partidul său nu va obţine majoritatea, Pashinyan şi-ar putea pierde postul în urma scrutinului.

Popularitatea record a premierului în exerciţiu s-a prăbuşit după ce Armenia a pierdut un război cu Azerbaidjanul vecin în toamna anului 2020 pentru controlul Nagorno-Karabah, o regiune separatistă azeră cu o populaţie majoritar armeană. Percepută ca o umilinţă naţională, această înfrângere a declanşat o criză politică în Armenia, obligându-l pe Nikol Pashinyan să convoace alegeri parlamentare anticipate în speranţa de a reduce tensiunea şi de a-şi consolida legitimitatea. După şase săptămâni de lupte care s-au soldat cu peste 6.500 de morţi, Armenia a trebuit să cedeze importante teritorii pe care le controla după un prim război cu Azerbaidjanul, în anii 1990.

 Source link

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *